Nabenschaltung "Samoin kermavaahto on tyypillinen dilatantti (reopektinen) fluidi."

Kielitaidotonna Karjalassa: Johannes

 • Maisema hotelli Lokin neljännen kerroksen ikkunasta.
  Maisema hotelli Lokin neljännen kerroksen ikkunasta.
 • Tyypillistä maisemaa Johanneksen keskustaajamasta.
  Tyypillistä maisemaa Johanneksen keskustaajamasta.
 • Johanneksen ranta-alue on varsin sievää.
  Johanneksen ranta-alue on varsin sievää.
 • Sovetskin nuorisoa terveiden harrasteiden parissa.
  Sovetskin nuorisoa terveiden harrasteiden parissa.
 • Kaijalan pääkatu on jos ei muuta, niin ainakin riittävän leveä.
  Kaijalan pääkatu on jos ei muuta, niin ainakin riittävän leveä.
 • Kaijalan kirjasto edustaa brutalistista arkkitehtuurisuuntausta.
  Kaijalan kirjasto edustaa brutalistista arkkitehtuurisuuntausta.
 • Kaijalan kulttuuritalo.
  Kaijalan kulttuuritalo.
 • IC:n sivuvaunu uusiokäytössä.
  IC:n sivuvaunu uusiokäytössä.

Hankin alkuvuodesta 2015 viisumin Venäjälle. Asun varsin lähellä rajaa, mutten aiemmin ole käynyt itäystävän maassa kuin viisumivapaalla risteilyllä Viipurissa ja yhdellä arkiviikon mittaisella kielikurssilla Pietarissa. Lappeenrannassa piti asua viisi ja puoli vuotta ennen kuin kitsaus ja uteliaisuus saivat aloittamaan Viipurissa ravaamisen.

Vaikka Viipuri hieno kaupunki onkin, alkoi se jo muutaman käynnin jälkeen tuntua liian tutulta ja turvalliselta. Siksipä lähdinkin mielelläni matkaan, kun valokuvausharrastustoverini Tatu halusi lähteä etsimään isiensä maita Viipurin eteläpuolelta Johanneksesta, nykyisestä Sovetskista. Sovetski on saanut nimensä Mihail Aleksandrovits Sovetskiin mukaan. Hän taasen sai täysorpona nimensä Neuvostoliitolta itseltään, ja Neuvostoliiton sankarin arvonimen pommitettuaan Helsinkiä.

Siinä missä viipurilaiset ovat kokolailla tottuneet suomalaisiin ja kauppahallissakin saa palvelua selvällä suomen kielellä, vain muutaman kymmentä kilometriä etelämpänä Johanneksessa ollaan jo huomattavasti hämmästyneempiä ulkomaalaisten läsnäolosta. Siksi suosittelenkin matkaamaan kielitaitoisessa ja kokeneessa seurassa. Sen kummemmin minä kuin Tatukaan ei tietenkään puhu venäjää kuin parin onnettoman fraasin verran.

Huomasin ennen reissua, ettei Johanneksesta oikein ole missään sellaista seikkaperäistä selostusta matkailijan kannalta, joten: tässäpä teille sellainen.

 

Tule

Olettaen, että matkaaja saapuu Suomesta päin henkilöautolla, on hänen Johannekseen päästäkseen ensin navigoitava Viipurin läpi tielle A123. Tässä auttaa, jos mukana on kartanlukutaitoinen kanssamatkustaja. Missään kohden ei sen kummemmin ole opasteita, joten niitä ei kannata katseellaan etsiä.

A123 on suomalaisiin maanteihin nähden varsin heikossa kunnossa. Kovin valtavia kuoppia siinä ei ole, mutta matkaaminen on jokseenkin epämukavaa eikä paikallinen liikennekulttuuri tee etenemisestä kovin turvallistakaan.

Viipurista voi myös kulkea bussilla, taksilla ja junalla Johannekseen.

 

Liiku

Johannes eli Sovetski on nyky-Venäjän hallintopolitiikassa "kaupunkikunta". Entinen kirkonkylä (Vaahtola) on nykyisin keskustaajama, jossa asuu kunnan 8500 asukkaasta 6400; tiheähkön asutuksen ansiosta keskustaajamaan on kätevintä tutustua kävellen.

Kaijalaan (nyk. Tokarevo), Nuoraahan (Sokolinskoje) ja muihin suurempiin kyliin voisi teoriassa matkustaa taksillakin, mutta Johanneksen taksitolppa on yleensä tyhjänä. Kielitaitoisempi voi toki pirssin tilata Viipuristakin, mutta riittävällä maavaralla varustettu oma auto on se kaikkein kätevin etenemismuoto.

 

Nuku

Jos aikoo majoittua vierailunsa ajaksi Johannekseen, on hotelli Tshaika ("Lokki") mitä ilmeisin valinta. Tämä siksikin, että Lokki on Johanneksen ainoa hotelli. Kahden hengen huone "mukavuuksilla" (eli pienellä jääkaapilla ja televisiolla) aamupaloineen maksoi 2100 ruplaa (n. 34 €) yöltä. Yösijoja suomalaisten aikoinaan rakentamassa nelikerroksisessa hotellissa on 150.

Johanneksen keskusta kietoutuu Lokin ympärille. Lokissa on kunnan ainoa ravintola, yökerho (jota emme valitettavasti päässeet kokemaan) ja paikkakunnan kahdesta baarista toinen. 

 

Osta

Johanneksessa on yksi isompi ruokakauppa (Magnit) ja useita pienempiä kioskeja. Aivan keskustassa, Magnitin takana, on pienehkö aidattu "kauppakylä", josta saa mm. vaatteita ja leluja eri liikkeistä.

Kaijalan kylällä on kaksi kauppaa, joista suurempi on nimeltään Magazin n:o 1 ("Kauppa nro 1") ja vieressä oleva pienempi on Magazin n:o 2.

 

Syö

Edellä mainitun hotelli Lokin ravintola on Johanneksen ainoa varteenotettava ruokapaikka. Ainakin shashlikit olivat erinomaisen maukkaita, joskin niitä sai odotella melkein puoli tuntia. Kuten Venäjällä on tapana, on lisukkeet tilattava erikseen. Itse en tätä muistanut, ja sain pelkän lihavartaan.

Kioskeilta saattaa saada tai olla saamatta jotain pientä purtavaa. Pienissä kaljoissa yritimme paikantaa shawarmaa, mutta itselleni käteen jäi vain kioskin mikrolämmin siikakolmioleipä. Tatu löysi sairaalan suunnilta myös toisen baarin, mutta senkin ruokatarjoilu oli loppunut jo iltakymmeneltä.

 

Juo

Hotelli Lokin baari on sinällään mielenkiintoinen järjestely, koska siihen päästäkseen on kierrettävä hotellin takapuolelle ja käveltävä takaovesta sisään. Muita asiakkaita emme baarissa vierailumme aikana nähneet. Elämäänsä kyllästyneen baarimikottaren palvelu oli kipakkaa, mutta asiallista. 

Kauppahallin kellarissa on olutliike, josta olutta saa (vain) mukaan. Tilaamalla yhden oluen saa yhden, litranvetoisen muovipullon, joka täytetään hanasta. Hintataso on varsin edullinen: litra Viborgskaja-lageria maksoi 120 ruplaa.

Johanneksen toinen baari on Lokin takana oleva Serif, jota ei juuri erota Lokin omasta baarista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Hyvä kirjotus, kävitkö siis näinä päivinä siellä? Hämmästyttävää. Olen joskus käyny Petroskoissa, siis varmaan 15v sitte ja nytko luin tuota, aloin ihmetellä, että onko sielä tuommosta. Joo ja jotenki niin just semmosta, jota ei tajua täälä suomalaisessa unessa.

Toissaalta jännäsin, kirjotatko yhtäkkiä Muolaasta. Äitini oli sielä lapsuuessaan tai jotaki semmosta, muttako kuoli liian varhain, en kereny kysehleen enkä ois osanu varhmaan kuunnellakkaan.

Sulla oli hauska realistinen tyyliki, olipa kiva ja reilu kirjotus. Et tyhjiä moralisoinu ekkä viisastellu. No mitäpä miekhän tässä viisastelheen, hauskaa kessää!

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Jo vain, tuossa männä maanantaina - tiistaina. Joku sanoi Johanneksen olevan mitä tyypillisin masentava venäläistaajama, joten kaipa voi hyvällä omatunnolla sanoa siellä olevan tuommoista. Tai kuten esimerkiksi Karhumäestä Wikipediassa kerrotaan: "Karhumäen matkailupotentiaali perustuu lähinnä sen vankileiri- ja sotahistoriaan. Matkailijaa voi viehättää myös kaupungin korostunut tavanomaisuus, pysähtyneisyys ja näköalattomuus."

Muolaa muuten jäi ihan reitin varrelle, tai siinä määrin kuin se nykyisin voi jäädä minkään reitin varrelle: ajelimme takaisinpäin E18-tietä pitkin, ja se Pravdino / Kirkkoranta jää siitä jonkin verran sivuun itäpuolelle. Ei liene erityisen vaikea saavutettava, josko sinne haluaisi pistäytyä vaikkapa Viipurista. Markus Lehtipuun Karjala-matkaopas muuten kertoo kirkonkylän olevan muuttunut "vanhojen kirkonseutujen viehättävimpiin kuuluviksi seuduiksi". Ehkä reissun arvoinen paikka, siis?

Kiva kun maistui kirjoitus! Otin pohjaan mallia Wikitravelin lyhyistä matkaoppaista, ihan siksi kun Johanneksesta ei oikein matkaopasta ole. :)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ai. olipa kiva kuulla tuosta Muolaastaki! Muista kirjottaa tännekki, jos käyt sielä, mie en missään matkustele, jossei ihan pakko. Jossen nyt vanhan tätini kans mene Parikkalassa käyhmään sielä betoni-patsas-puistossa.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren Vastaus kommenttiin #3

Kun käyt Parikkalassa Veijo Rönkkösen töitä ihailemassa, niin tutustuhan samalla Rautjärven matkailuvalttiin. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015072020060536_u...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #7

En itte mene, huh, mutta hyvä juttu ja just helpottaa käsittämmään niitten elämää, jokka tänäki päivänä ellää tuommosia...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiinnostava matkakuvaus. Lisää sellaisia. Tarvitsemme naapurista asiallista tietoa.

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Ihan hyvää osviittaa jos aikoo tehdä reissun tuonne. Olitko tekemisissä paikallisten ihmisten kanssa? Minä olen huomannut että niissä paikoissa, mihin suomalaiset eivät turistimatkoja pahemmin tee on todella ystävällisiä ihmisiä.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin

Rajatusti kyllä, mutta se rajoittui meidän tapauksessamme änkyttämiseen ja viittomiseen, kun ne raukat eivät siellä osaa suomeakaan (vai miten se Rädyn Seppo aikoinaan sanoikaan) saati englantia. Ymmärtävän hyväntahtoisesti meidän hölmöilyymme joka tapauksessa suhtauduttiin!

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Hyvin rajallista se minunkin venäjän kielitaitoni on, mutta jotenkin se kommunikointi on aina onnistunut ja pöytään on kannettu venäläisten tarjoamia ruokia ja juomia. Onpa joskus venäläisnaiset piirittäneet meidän pöydänkin ja laulaneet meille venäläisiä lauluja. Venäläismiehet ovat halanneet meitä, kun olemme lähteneet pois. Siis sellaisissa paikoissa mihin suomalaiset eivät ole tehneet vaikutusta. Jotkut suomalaisethan ovat täysiä sikoja ollessaan venäjällä ja se heijastuu venäläisten suhtaumiseen.