Nabenschaltung "Samoin kermavaahto on tyypillinen dilatantti (reopektinen) fluidi."

Filmin kehittäminen virtsalla

 • Lauritsalassa on vielä vanhan ajan tyyliä
  Lauritsalassa on vielä vanhan ajan tyyliä
 • Filmin kehittäminen virtsalla
 • Filmin kehittäminen virtsalla
 • Filmin kehittäminen virtsalla
 • Vredeborch Felica, jolla kuvat on otettu.
  Vredeborch Felica, jolla kuvat on otettu.

Tässähän voisi mehustella ja arvuutella vaikka kuinka, jollei tuosta otsikosta olisi tehnyt noin suoraviivaista. Vaan eipä tule kenellekään yllätyksenä nyt.

Tuossa karusellissa yllä pyörii neljä kuvaa. Ne ovat kaikki samalta 12 kuvan rullalta kauan sitten vanhaksi mennyttä Kodak TMax -filmiä. Koska filmin kehittäminen pikakahvilla ja aspiriinilla, pikakahvilla ja c-vitamiinillä tai vaikkapa punaviinillä on jo niin viime sesonkia, päätin kokeilla kehittämistä virtsalla. Tätä on suuremmassa mittakaavassa kaiketi harjoitettu Ranskan vastarintaliikkeen keskuudessa jälkimmäisen maailmanpalon aikoihin, mutta ranskalaisten käyttämää reseptiä en löytänyt ainakaan äkkinäisellä googletuksella. Sen sijaan pari muuta reseptiä löytyi, joista lupaavimmat tulokset antanutta saksalaisen Dennis Skleyn reseptiä lähdin muokkaamaan omien tarpeideni (hehe) mukaiseksi.

Skley kehitti ISO 80:n mukaan valottamaansa Agfa APX100-filmiä 50 minuuttia. Tulokset ovat minun silmääni hiukan alikehittyneitä, joten lanttasin virtsaa hiukan vedellä ja pidensin kehitysaikaa tuntiin ja 30 minuuttiin. Kääntelyä puolen minuutin välein pidin jokseenkin tarpeettomana, joten kääntelin vain viiden minuutin välein ilman sen kummempia ongelmia lopputuloksessa. Mutta reseptini oli siis:

 • 4 dl tuoretta virtsaa (ettei tarvitse lämmittää erikseen)
 • 1 dl lämmintä vettä
 • 8 kpl C-vitamiinipillereitä (Multivita Ascorbin), sekoitetaan em. veteen huolella
 • 4 tl Pirkka-ruokasoodaa

Ruokasoodaa virtsaan sekoittaessa kannattaa ottaa huomioon, että seos alkaa vaahdota aika herkästi. Parempi siis varata hiukan puolta litraa suurempi astia. Kun ainekset on sekoiteltu, ladataan filmi kehityspurkkiin ja kipataan liemet perään. Kuten sanottu, sopiva kehitysaika TMaxille on vaikkapa se 1 h 30 min, kääntely 5 min välein.

Kehittämisen jälkeen suoritin huuhtelun hanan alla juoksevalla vedellä, n. minuutin ajan. Kiinnitys normaaliin tapaan Ilford Hypam Fixerillä. Kiinnityksen jälkeen huuhtelua juoksevassa vedessä n. vartin ajan, pesu vaikkapa vedellä ja parilla tipalla astianpesuainetta.

Mitä jäi käteen? Ei ainakaan suurempia hajuhaittoja odotuksista huolimatta. Tosiammattilaiset sitten erikseen, mutta minusta raekoko pysyi pienempänä kuin vaikkapa Kodak TMax-kehitettä käyttäessä ja kuvissa on hyvin kontrastia. Käytin kamerana muinoin Mäntyharjun Mänty Kirppikseltä 50 sentillä ostamaani Vredeborch Felicaa, joka on aikoinaan ollut Suomessa hyvin yleinen. Aiemmin sillä kuvatessani en ole havainnut sen vinjetoivan (tummentavan kuvia nurkista) noin mahdottomasti kuin näissä kuvissa näkyy; täysi aukko Felicassa on kuitenkin vain noin f/8. Toisaalta näin kuviin tulee sitten suoraan hauska "retroefekti" ilman sen kummempia hipsterisuotimia. Tai ehkä on parempi, etten kuittaile hipstereille mitään, kun nyt kuitenkin kehitin keskikoon filmiä omalla virtsallani.

Aion jatkossakin kehittää filmiä näin. Ei tullut kalliiksi, tulokset on hauskasti vinksahtaneita eikä homma ollut mitenkään erityisen työläskään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)